Pokaż menu

Firmy z okładek

transaco Comu Radwag Festo

Reklama

Współpraca

Porady/wskazówki, jak ważyć i pakować słodycze



Yamato


Yamato, jako doświadczony producent urządzeń ważących, już od 95 lat buduje swoje referencje w dziedzinie dozowania i ważenia produktów sypkich. Poniżej publikujemy ważne wskazówki dotyczące ważenia i pakowania słodyczy.


Do ważenia pianek, na przykład, firma poleca używanie wagi wyposażonej w następujące funkcje:
  • Kontrolowane podawanie produktu. Jest bardzo istotne, aby działanie taśm podających współgrało z zapotrzebowaniem naważarki „proszącej” o podanie produktu. Jest to istotne, ponieważ zapobiega powstawaniu zatorów lub uszkodzeń, co w obu przypadkach może zakłócić płynność produkcji. Polecamy tutaj używanie rynny wibrującej z oddzielną komorą ważącą, która odmierza dokładną ilość produktu i wysyła tę informację do komputera centralnego, znajdującego się w wadze wielogłowicowej.
  • Równomierne rozłożenie produktu. Ze względu na swój kształt i objętość produkt może się toczyć w sposób niekontrolowany po zakończeniu wibracji rynien. Aby osiągnąć płynną kontrolę przepływu surowca, należy do rynienki podajnika liniowego wagi wielogłowicowej dołączyć tzw. „języczek”. Są to nieduże zakończenia rynien wibracyjnych delikatnie wygięte do góry, zatrzymujące produkt w momencie zakończenia wibracji.
  • Świeże pianki mogą się zlepić lub zostać zdeformowane podczas rozładunku. W takim przypadku powinny być wykorzystane rynienki wylotowe z bocznym nachyleniem, razem z dodatkowym urządzeniem do układania produktu w okreś­lonym porządku.
  • Pianki powinny być delikatnie przenoszone do torebki/opakowania. Urządzenie kontrolujące przepływ produktu zapobiega spadaniu większych ilości jedna na drugą i sklejaniu się surowca. I chociaż wydaje się to dość długim procesem, z odpowiednim urządzeniem może zostać osiągnięte bardzo szybko. Podwójny lub potrójny wylot umożliwia bardzo szybki proces pakowania. Ważne jest też upewnienie się, że zachowane są odpowiednie odstępy między porcjami. Waga wielogłowicowa Yamato ADW-F514SV z serii Frontier Sigma F1 jest odpowiednio do tego celu wyposażona.

Do pakowania zawiniętych cukierków używana jest prostsza waga wielogłowicowa.
  • Ważenia takich produktów nie można bagatelizować. Pomimo że zawinięte cukierki nie są wielkim wyzwaniem, nie powinniśmy zapominać, że „diabeł tkwi w szczegółach”.
  • Musi zostać użyty odpowiedni system podawania produktu. Jest to możliwe z dającą się zaprogramować rynną wibracyjną z wejściem analogowym. Naważarka, kontrolując ilość produktu na talerzu rozprowadzającym, wysyła sygnał analogowy do sterownika rynny wibracyjnej, płynnie zwalniając lub przyspieszając jej pracę. Komunikacja wagi ze sterownikiem linii produkcyjnej stwarza optymalną kontrolę układów podających.
  • Części wagi, które mają kontakt z produktem, muszą mieć odpowiedni kształt i nachylenie. Jest to podyktowane głównie prędkością ważenia. Dzięki temu produkt w sposób powtarzalny przemieszcza się do urządzenia pakującego.
  • Należy w szczególności zwrócić uwagę na jakość i najlepszą cenę wagi, z ukierunkowaniem na łatwość obsługi i działania. Jedną z najlepszych wag wielogłowicowych do zawiniętych cukierków jest waga Yamato ADW-A-314S z serii Alpha Advance. Ma ona uniwersalne zastosowanie i może być używana do innych produktów, niewymagających szczególnego traktowania.


Yamato


Dość trudnym zadaniem jest ważenie bardzo lepkich produktów, takich jak żelki. Dlatego tak ważne jest, aby waga była wyposażona w odpowiednie funkcje, które podajemy poniżej:
  • Powinno się unikać bardzo gładkich powierzchni, mających kontakt z produktem, ponieważ łatwo przyklejają się do produktu i zakłócają ciągłość podawania i pakowania. Wymagane są powierzchnie karbowane, takie jak w przypadku wagi Yamato Dimple Plate, która została stworzona specjalnie do tego rodzaju produktów.
  • Wąskie rynienki podajnika liniowego w kształcie litery V zapewniają dokładne dozowanie i zapobiegają spadaniu dużych ilości produktu na obudowę/kontener wagi.
  • Duże znaczenie w odpowiednim działaniu ma wybór właściwego wylotu wagi. Zapadki podajnika stworzone specjalnie do tego celu zapewniają gwałtowne i błyskawiczne rozładowanie/zrzucanie. W celu zwiększenia prędkości Yamato poleca użycie dwóch lub więcej wylotów.
  • Do tego typu produktów bardzo istotnym czynnikiem jest jakość wagi wielogłowicowej. Powinno się wybierać producenta z ogromnym doświadczeniem w ważeniu lepkich produktów. Takiego, który oferuje odpowiednią i sprawdzoną technologię.
  • Seria wag Yamato Omega oferuje odpowiednie wagi do ważenia żelków. Waga ADW-O-0128F o działaniu wysokiej jakości jest zaawansowanym rozwiązaniem z serii Frontier i jest jedną z najlepszych wag tego typu dostępnych obecnie na rynku.

Przed podjęciem decyzji zakupu powinno się przetestować ważony produkt w prawdziwych warunkach. W celu doboru odpowiedniej wagi jej właściwości powinny być wnikliwie przeanalizowane. Wagi Yamato oferują takie usługi bez zobowiązań.


YAMATO SCALE w Polsce
ul. Wojska Polskiego 58/14
05-500 Piaseczno
tel. 22-756 51 74
e-mail: info@yamatoscale.pl
www.yamatoscale.pl

Reklama