Pokaż menu

Firmy z okładek

Firmy z okładek
    
  
 

Reklama

Współpraca

Dnia 10.05.2023 roku Centrum Szkoleń RADWAG zaprasza na szkolenie




Dnia 10.05.2023 roku Centrum Szkoleń RADWAG zaprasza na szkolenie:
Metrologia pomiarów zawartości wody w praktyce – optymalizacja procesu suszenia próbki z wykorzystaniem wagosuszarki.


Podczas szkolenia zostaną zdefiniowane czynniki, które mają wpływ na czas i dokładność analizy z uwzględnieniem struktury badanej próbki. To niebywała okazja, aby wykorzystać świeżo zdobytą wiedzę w praktyce w komfortowych warunkach szkoleniowych pod okiem ekspertów RADWAG.


Zagadnienia poruszone na szkoleniu:
 
  1. Wstęp: woda jako istotny czynnik jakościowy produktów chemicznych i spożywczych.
  2. Normatywne i nienormatywne metody badania zawartości wody – istotne różnice.
  3. Błąd systematyczny i losowy metody wykorzystywanej w badaniu zawartości wody.
  4. Budowa i zasada działania wagosuszarki – promieniowanie IR w badaniach zawartości wody.
  5. Adjustacja wagosuszarki dla pomiaru masy i temperatury.
  6. Optymalizacja procesu suszenia w zakresie dokładności i czasu trwania analizy
    • Profile suszenia jako zróżnicowane metody dostarczania ciepła do produktu.
    • Wpływ parametrów definiujących stabilność masy suchej na wynik analizy (kryterium zakończenia analizy).
  7. Rodzaje i metody przygotowania próbek do analizy
    • Struktura próbki w procesie suszenia.
    • Przechowywanie, pobieranie i homogenizacja próbek.
    • Wielkość masy próbki w procesie suszenia.
  8. Walidacja metody i wagosuszarki – ogólne zasady.
  9. Metody detekcji i ocena wpływu błędu podstawowego wagosuszarki na pomiary zawartości wody/ masy suchej na wynik analizy próbek rzeczywistych.
  10. Badania
    • Analiza precyzji i poprawności wyników suszenia dla przykładowych próbek o strukturze proszku, próbek półpłynnych i próbek stałych.
  11. SOP dla okresowej weryfikacji poprawności działania wagosuszarek.


Wiedza, którą uczestnicy zdobędą podczas szkolenia:
  • Poznają metody wykorzystywane w badaniach zawartości wody
  • Będą wiedzieli, jakie czynniki mają wpływ na wynik ich badania zawartości wody
  • Dowiedzą się, jak jest zbudowana typowa wagosuszarka
  • Będą wiedzieli, czym jest optymalizacja procesu suszenia i jak wykorzystać tę wiedzę w praktyce
  • Poznają zasady przygotowania próbek do analizy oraz dowiedzą się, jaki jest wpływ temperatury suszenia na ruch masy i ciepła w strukturze próbki
  • Będą znali praktyczne aspekty niezbędne dla przeprowadzenia walidacji metody suszenia
  • Dowiedzą się, jak ocenić potencjalne błędy metrologiczne wagosuszarki dla procesu suszenia i określić ich znaczenie dla realizowanego procesu suszenia
  • Będą potrafili zorganizować własną procedurę SOP dla wagosuszarki

Słowo o trenerze:
Dr Sławomir Janas
Od ponad 25 lat zajmuje się pomiarami masy i metodami pomiarowymi w firmie RADWAG. Jest autorem ponad 20 przewodników oraz prac naukowych o tematyce związanej z pomiarami masy i metodami wykorzystywanymi w badaniach zawartości wody. W roku 2019 uzyskał tytuł doktora w dziedzinie towaroznawstwo na Uniwersytecie Technologiczno-Humanistycznym w Radomiu. Ponadto odpowiada za współpracę z jednostkami notyfikowanymi w zakresie certyfikacji wag i systemów wagowych. Jest ekspertem w zakresie metrologii pomiarów masy, pomiarów wilgotności oraz walidacji urządzeń i metod pomiarowych.


Więcej informacji: radwag.com/pl/eduradwag/metrologia-pomiarow-zawartosci-wody

Kiedy: 10 maja 2023 roku
Gdzie: Radom
Organizator: RADWAG Wagi Elektroniczne
Kontakt: marketing@radwag.com



 

Reklama