Mikser smaków TREPKO zintegrowany z maszyną pakującą
Nowy system dozowania z dynamicznym mikserem pulpy owocowej i białej masy pozwala na dozowanie produktu o konkretnym smaku na maszynie rotacyjnej. Dzięki jego specjalnej konstrukcji możliwa jest szybka zmiana smaków podczas procesu pakowania. Zaletą nowego systemu jest kompaktowa budowa i możliwość szybkiego przygotowania krótkich partii produktu. Daje to klientowi możliwość wyprodukowania dużej różnorodności smaków przy minimalnych stratach produktu oraz mediów. Inteligentna instalacja dostarczania produktów oparta jest na dwóch systemach dozowania, z oddzielnym systemem CIP.
Podczas gdy jeden z dozowników tłokowych służy do pomiaru objętości pulpy owocowej, drugi – do dozowania białej masy. Biała masa i pulpa owocowa dostarczane są przez mikser i główny system dozowania do kubków. Mikser dynamiczny miesza ze sobą dwa produkty, a jego prędkość regulowana jest za pomocą panelu dotykowego HMI, co gwarantuje uzyskanie doskonałego wyniku mieszania. Również wielkość dozowania pulpy owocowej regulowana jest automatycznie z panelu HMI i zintegrowana jest z dozownikiem białej masy – te ustawienia przypisane są do danej receptury.
System mycia CIP miksera dynamicznego oraz dozownika pulpy owocowej pozwala na szybką zmianę dozowanego smaku. Podczas procesu przepłukiwania biała masa utrzymywana jest w zbiorniku, co pozwala na optymalizację zużycia wody i środków CIP, przy jednoczesnym zredukowaniu czasu przezbrajania maszyny.
TREPKO S.A.
www.trepko.com