Pokaż menu

Firmy z okładek

Firmy z okładek
    
 

Reklama

Współpraca

Pomiar poziomu i ciśnienia w warunkach podwyższonej higieny


Przemysł spożywczy charakteryzuje się wysokimi wymaganiami w zakresie bezpieczeństwa, powtarzalności i higieny procesów. Jednocześnie duży nacisk kładzie się na optymalizację cykli produkcyjnych i redukcję kosztów przy zachowaniu wysokiej jakości produktu końcowego. W tym kontekście niezawodny, precyzyjny pomiar poziomu i ciśnienia w procesie ma kluczowe znaczenie.

 
Fot. 1. Procesy produkcyjne pod kontrolą


Ciągły pomiar poziomu napełnienia, sygnalizacja poziomu granicznego minimalnego i maksymalnego, czy w końcu pomiar ciśnienia to wyzwania dobrze znane wszystkim operatorom instalacji w przemyśle spożywczym. Niezawodne urządzenia pomiarowe w dużej mierze warunkują niezakłócony przebieg i bezpieczeństwo procesów. Uwzględniając wysokie wymagania higieniczne i postępującą automatyzację procesów, VEGA oferuje całe portfolio czujników z IO-Link przeznaczonych do pomiaru poziomu i ciśnienia. Czujniki VEGA to odpowiedni „składnik” instalacji przetwarzania surowców, takich jak cukier czy skrobia oraz do produkcji napojów, wyrobów mleczarskich, czekoladowych i wielu innych.

Szybkie zmiany poziomu i wysokie wymagania higieniczne
VEGA wprowadziła na rynek nową sondę radarową do pomiaru poziomu – VEGAPULS 42. Czujnik jest przeznaczony do pomiaru poziomu w zakresie 15 m oraz temperatur nie wyższych niż 150°C. Znajduje zastosowanie w produkcji, w procesach dozowania lub procesach końcowych w systemach przenośników lub na liniach rozlewniczych. Czujnik zapewnia niezawodny przebieg procesów wszędzie tam, gdzie poziom napełnienia szybko się zmienia i wymaga ciągłego monitorowania. Funkcje VEGAPULS 42 zostały ograniczone do tego, co niezbędne – czujnik jest skrojony na miarę standardowych aplikacji, w których więcej funkcjonalności tylko komplikowałoby pracę. Jednocześnie technologia radarowa, którą wykorzystuje sonda VEGAPULS 42, to optymalna metoda pomiarowa do małych zbiorników (brak strefy martwej), zbiorników z wewnętrznymi elementami konstrukcyjnymi i mieszadłami, a także do aplikacji, w których występuje kondensacja, oblepienie lub turbulentna powierzchnia, czyli warunków charakterystycznych dla przemysłu spożywczego.
 

Fot. 2. Najważniejsze cechy sondy radarowej VEGAPULS 42


Czujniki z IO-Link dla przemysłu spożywczego
VEGA wprowadzając do oferty VEGAPULS 42 uzupełniła istniejące już wcześniej portfolio czujników z IO-Link przeznaczonych do automatyzacji fabryk, które idealnie sprawdzają się w sektorach o podwyższonych wymaganiach higienicznych. Na ofertę kompaktowych czujników VEGA do automatyzacji procesów składają się: radarowa sonda do pomiaru poziomu VEGAPULS 42, sygnalizatory poziomu granicznego z serii VEGAPOINT i VEGASWING oraz przetworniki ciśnienia z serii VEGABAR. Wszystkie kompaktowe sondy VEGA z IO-Link są wyposażone w uniwersalne adaptery higieniczne i posiadają stosowne dopuszczenia dla przemysłu spożywczego i farmaceutycznego, takie jak 3A, FDA i EHEDG. Kompleksowe rozwiązanie pomiarowe, które znajduje uniwersalne zastosowanie w różnego rodzaju procesach o określonych wymaganiach, to także dodatkowe korzyści dla zakładów – m.in. kompatybilne akcesoria i mniejsze stany magazynowe, a także jednakowa, wygodna obsługa.

 

Fot. 3. VEGA oferuje kompletne portfolio czujników z IO-Link do kontroli poziomu i ciśnienia w procesach produkcyjnych
 

Konstrukcja dostosowana do wysokich wymagań higienicznych
Czujniki do automatyzacji fabryk są produkowane z materiałów dostosowanych do wymagań przemysłu spożywczego – urządzenia te wyróżniają się bezpiecznymi uszczelkami, całkowicie metalową obudową i małą chropowatością powierzchni, które mają styczność z medium (poniżej 0,3 µm). Bardzo istotna jest tutaj także sama konstrukcja czujników – z membraną czołową oraz szczelną, wytrzymałą obudową (IP69K). Dzięki temu mogą być czyszczone metodą CIP, niemal wszystkimi chemikaliami, nawet do 2 godzin w temperaturze 150 °C. Pozwala to spełnić najwyższe wymogi higieniczne i zapewnić stabilność procesów w przemyśle spożywczym.

Intuicyjna obsługa i przydatne funkcje
VEGA kładzie duży nacisk na możliwie prostą obsługę swoich sond. Przynosi to wymierne korzyści operatorom instalacji – uruchomienie czujników przebiega sprawnie dzięki ustawieniom wstępnym, a późniejszy dostęp i obsługa mogą być realizowane lokalnie lub zdalnie, również z poziomu smartfona lub tabletu z wykorzystaniem komunikacji Bluetooth. Użytkownicy mają do dyspozycji bezpłatną aplikację VEGA Tools, która umożliwia uruchomienie czujników, ich konfigurację i dostęp do danych w dowolnym momencie. Klienci VEGA mogą także korzystać z nowego rozwiązania „Back-up & Restore”, które pozwala na tworzenie kopii zapasowych i przywracanie danych czujnika. Dane można przywrócić i ponownie zainstalować, co zapewnia większą wydajność zautomatyzowanych procesów. Ponadto, „Back-up & Restore” odpowiada na problem, z którym boryka się wiele przedsiębiorstw: jak zapewnić wystarczającą ilość przestrzeni dla stale rosnącej bazy danych.

 

Fot. 4. Czujniki VEGA są przystosowane do warunków podwyższonej higieny i pracy w systemach CIP
 

Wyraźna sygnalizacja zmian w procesie
Równie proste i intuicyjne, co obsługa aplikacji, jest odczytywanie informacji o statusie procesu. Czujniki VEGA do pomiaru poziomu, poziomu granicznego i ciśnienia są wyposażone w kolorowy, podświetlany pierścień 360°. Punkty przełączenia są wizualizowane w różnych kolorach, które można dowolnie ustawić i dopasować do specyfiki instalacji. Wystarczy zatem spojrzeć, aby dowiedzieć się, czy pomiar jest w toku i jaki jest stan wyjścia przełączającego. Usterka w procesie jest sygnalizowana alarmem. Podświetlany pierścień jest dobrze widoczny z każdej strony, również w świetle dziennym. Komfortowy odczyt danych idzie w parze z maksymalnym bezpieczeństwem.

 

Kompletne portfolio czujników VEGA z IO-Link ze wszystkimi dopuszczeniami dla przemysłu spożywczego pozwala teraz w sposób kompleksowy monitorować poziom i ciśnienie w procesach, a tym samym optymalizować ich wydajność i redukować koszty bez utraty jakości produktu. Czujniki z jednego źródła to, poza jednolitą obsługą, także korzyść w postaci kompatybilnych akcesoriów i optymalizacji gospodarki magazynowej zakładu.

Dodatkowe informacje: www.vega.com 


VEGA Polska sp. z o.o.
ul. Jaworska 13
53-612 Wrocław
www.vega.com 

Reklama