Pokaż menu

Firmy z okładek

Firmy z okładek
    
 

Reklama

Współpraca

TREPKO – lider w pakowaniu masła



Innowacyjność w rozumieniu TREPKO to wdrażanie nowości w każdej sferze działalności firmy oraz nieustanne tworzenie nowych rozwiązań w ofercie produktowej. Ciągłe udoskonalanie zaplecza technicznego, produkcyjnego oraz podnoszenie kwalifikacji pracowników pozwala na tworzenie innowacyjnych rozwiązań dla klientów.


Każdy projekt jest rozpatrywany indywidualnie, zgodnie z oczekiwaniami klientów, którzy przedstawiają swoje potrzeby, a następnie w TREPKO przekładane są one na język inżynierski. Nasze dążenia mają wspomóc klientów w osiągnięciu sukcesu oraz w podniesieniu ich konkurencyjności na rynku.

Działalność TREPKO koncentruje się na dwóch rodzajach innowacji: innowacjach procesowych i produktowych, które są ze sobą ściśle powiązane w ramach tego samego projektu. W ostatnim czasie wprowadzono szereg ciekawych, nowych rozwiązań ilustrujących politykę innowacyjną TREPKO.


Kruszarka i homogenizator, Seria 860, 861
Jednym z przykładów jest wprowadzenie na rynek dwóch rozwiązań: rozdrabniacza do masła, Seria 861, oraz homogenizatora do masła, Seria 860. Oba te urządzenia można zintegrować z maszynami TREPKO do formowania i owijania kostek Serią 800.

Kolejnym przykładem polityki innowacyjnej TREPKO jest kompleksowa linia do pakowania bag in box, Seria 600, oraz linia do napełniania, formowania i owijania bloków, Seria 850.

Maszyna TREPKO Serii 861 służy do rozdrabniania bloków masła o wadze od 10 do 25 kg na małe kawałki, wymagane do homogenizacji i ponownego pakowania. Cała konstrukcja opiera się na stali nierdzewnej, co umożliwia pełne spłukiwanie urządzenia środkami myjącymi. Ułatwiony dostęp podawania produktu ze wszystkich stron pozwala na elastyczność umiejscowienia urządzenia na hali produkcyjnej i połączenia z homogenizatorem TREPKO. Bezpośrednie połączenie rozdrabniacza z homogenizatorem, Seria 860, usprawnia mechaniczną obróbkę bloków masła, margaryny i innych tłuszczów. Maszyna ta została zaprojektowana do homogenizacji dużej ilości masła przed procesem pakowania. Proces odbywa się w trybie ciągłym i jest niezbędny do uzyskania właściwości masła sprzed procesu zamrożenia.


Kruszarka TREPKO
Kruszarka TREPKO


Rozdrabniacz oraz homogenizator TREPKO można doskonale zintegrować z maszynami TREPKO do formowania i owijania kostek, Seria 800. Seria maszyn do owijania i zamykania kostek osiąga coraz większe wydajności i cechuje ją wyższa precyzja dozowania dzięki wprowadzaniu najnowszych rozwiązań technicznych. Zastosowanie 9 serwonapędów w jednej maszynie pozwala osiągnąć wydajność 220 kostek / minutę (kostka 200 g), daje możliwość pakowania tylko jednego toru lub możliwość pracy bez wybranej stacji. Maszyny najnowszej generacji z tej serii posiadają drzwi ślizgowe otwierane w górę, pozwalające na lepszy dostęp do strefy dozowania, oraz dodatkową, łatwo demontowaną osłonę między stacją dozowania a zawijania. Maszyny posiadają dodatkowe elementy pozwalające na szybką i efektywną wymianę materiału opakowaniowego. Jego wymiana trwa kilkanaście sekund, natomiast czas przezbrajania automatu na inny format został skrócony do 10 minut.


Homogenizator TREPKO
Homogenizator TREPKO



Kompleksowa linia do pakowania bag in box, Seria 600
Wieloletnie doświadczenie, jakie posiada TREPKO w produkcji maszyn pakujących tłuszcze, utorowało drogę do wprowadzenia kolejnej innowacji w postaci w pełni automatycznej linii do pakowania bloków produktu w kartony od 5 do 25 kg. Jest to kompleksowa linia składająca się z kilku urządzeń, z których każde odpowiedzialne jest za konkretną sekwencję procesu pakowania. Proces pakowania rozpoczyna się od momentu uformowania kartonu, poprzez poprzeczne zgrzewanie dna worka, kontrolę zgrzewu oraz idealne dopasowanie worka do wnętrza kartonu.

Po zadozowaniu produktu proces kończy się dokładnym zamknięciem folii i kartonu. Nowa technologia zastosowana w dozowniku wagowym sprawia, że opakowanie zostaje wypełnione z wysoką dokładnością bez straty produktu, a zgrzewanie worka przy zastosowaniu próżni wydłuża okres przydatności do spożycia.


Linia składająca się z homogenizatora oraz maszyny formującej i owijającej kostki
Linia składająca się z homogenizatora oraz maszyny formującej i owijającej kostki



Linia do napełniania, formowania i owijania bloków, Seria 850
Seria 850 została zaprojektowana do dozowania i owijania szerokiej gamy produktów pastowatych – w tym masła, tłuszczu mlecznego z dodatkiem olejów roślinnych, margaryny – w płyty i bloki o różnych kształtach i rozmiarach. Istotną częścią wszystkich maszyn Serii 850 jest system dozowania bazujący na zasadzie działania w pionie lub poziomie, wspieranej przez niezawodne napędy mechaniczne, połączone z technologią serwonapędów. Jednostka dozująca z podwójnym tłokiem umożliwia dozowanie dużych objętości produktu bez obniżenia wydajności linii. Proces krystalizacji produktu odbywa się w tubie spoczynkowej, która stanowi integralną część systemu dozowania, co umożliwia ustawienie parametrów dozowania zgodnie z indywidualnymi wymaganiami pakowanego produktu. Jednostka dozująca może być zintegrowana z urządzeniem do formowania i owijania. Dostępne są dwa modele maszyn z Serii 850 do pakowania, formowania i owijania dużych porcji. W ten sposób dostępne są różne formaty i rozmiary końcowego opakowania jednostkowego.

Każdy nowy produkt TREPKO można z powodzeniem zintegrować z istniejącymi już rozwiązaniami pakowania zbiorczego Serii 700, podnosząc tym samym wartość oferty TREPKO o kompleksowość. Seria 700 obejmuje urządzenia do pakowania zbiorczego w kartony, automaty do formowania tacek, stacje Pick & Place, tunele pakujące w folię termokurczliwą oraz paletyzatory. Urządzenia do pakowania zbiorczego umożliwiają klientowi stworzenie kompleksowej linii produkcyjnej, która zapewnia standaryzację oraz obniżenie kosztów produkcji.


TREPKO S.A.
ul. Roosevelta 116
62-200 Gniezno
tel. 61 426 50 41
fax 61 426 50 68
info@trepko.com
www.trepko.com




 

Reklama