Pokaż menu

Firmy z okładek

Firmy z okładek
    
  
 

Reklama

Współpraca

Wagi Ishida pomagają Hotel Chocolat sprostać rosnącemu zapotrzebowaniu na Velvetiser


Fakty i liczby:
  • Zainstalowano dwie wagi wielogłowicowe do obsługi płatków czekoladowych.
  • Modele z 28 głowicami pracują z prędkością do 210 ważeń na minutę, napełniając saszetki czekoladą do picia. 
  • Dotychczasowa przestrzeń magazynowa została przekształcona w dedykowaną linię produkcyjną, umożliwiając czterokrotne zwiększenie wydajności.
  • Wagi Ishida obsługują produkt, który jest wrażliwy na temperaturę, ma niejednolity rozmiar i zawiera pozostałości pyłu kakaowego powstałego podczas produkcji.





Jako marka będąca synonimem jakości i innowacyjności, Hotel Chocolat wykorzystuje wyłącznie najlepsze składniki – ta sama zasada dotyczy również sprzętu produkcyjnego w zakładzie produkcyjnym w Huntingdon. Kiedy więc firma zainwestowała w dedykowany zakład dla swojej marki czekolady do picia Velvetiser, dwie 28-głowicowe zespoły naważarek wielogłowicowych Ishida CCW-RV stały się integralną częścią rozwiązania linii pakującej.
Marka Velvetiser, wprowadzona na rynek w 2018 roku, jest jednym z największych sukcesów Hotel Chocolat, umożliwiając tworzenie czekolady pitnej przy użyciu saszetek z płatkami czystej czekolady. Aby sprostać ogromnemu zapotrzebowaniu konsumentów, Hotel Chocolat podjął decyzję o przekształceniu istniejącej powierzchni magazynowej w dedykowaną linię produkcyjną płatków czekoladowych, umożliwiając czterokrotne zwiększenie wydajności.



Oferując zróżnicowaną gamę rozmiarów, od opakowań detalicznych po większe warianty przeznaczone dla kawiarni i firm, oraz ponad tuzin różnych smaków, dokładność ważenia była krytycznym wymogiem dla sukcesu nowych linii pakujących.
Simon Wood, kierownik projektów produkcyjnych UK w Hotel Chocolat, korzystał z usług Ishida w poprzedniej roli związanej z produkcją żywności i wiedział, że ich wielogłowicowe wagi mają higieniczną konstrukcję, są niezawodne, wydajne i precyzyjne.
– Czekolada jest ze zrozumiałych względów wrażliwa na temperaturę, płatki używane w Velvetiser są małe, ale niejednolite pod względem wielkości, a podczas produkcji zawsze powstają pozostałości pyłu kakaowego – wyjaśnia Simon. – Wybrana przez nas waga musiała poradzić sobie z tymi czynnikami, a także zapewnić wymaganą szybkość, dokładność i łatwość zmiany podczas 24-godzinnej pracy.
Dwie 28-głowicowe naważarki wielogłowicowe Ishida z serii CCW-RV z lejami o pojemności 500 cm3 są idealne dla wymagań Hotel Chocolat w zakresie obsługi mniejszych wag docelowych przy dużych prędkościach. Jest to możliwe dzięki ulepszonej technologii podajnika, wykorzystującej modulację szerokości impulsu i zintegrowany system AFD (Automatic Feeder Drive – Automatyczny Napęd Podajnika), który zapewnia precyzyjną kontrolę przepływu produktu przez wagę.



Unikalne dla tej wagi oprogramowanie obliczeniowe potrójnej kombinacji jest w stanie obliczyć trzy optymalne kombinacje masy, zweryfikować je, a następnie wybrać tę najbliższą docelowej wadze – wszystko w ramach jednego cyklu. Zapewnia to bardzo dokładne ważenie dla Hotel Chocolat z prędkością do 210 ważeń na minutę.
Ishida CCW-RV są częścią wielopoziomowego systemu płatków Velvetiser, zainstalowanego i uruchomionego w 2021 r. w kontekście COVID-19. Dla Hotel Chocolat doradztwo, serwis i wsparcie Ishida podczas tego trudnego projektu były równie ważne jak jakość wag.

– Wagi Ishida znajdują się w centrum trzypoziomowego obiektu, stworzonego od podstaw w miejscu wcześniej pełniącym rolę magazynu – wyjaśniła Sylwia Żmuda, menadżerka zakładu produkcji, Velvetiser. – Na najwyższym piętrze czekolada jest mieszana, wytłaczana i chłodzona, a następnie łamana na płatki za pomocą walców.
– Płatki czekolady są przenoszone na środkowy poziom, gdzie Ishida CCW-RV waży je do wymaganych wielkości porcji, zanim spadną do poziomu najniższego w celu zapakowania i inspekcji – mówi.

Biorąc pod uwagę wysoki wolumen produkcji, system transportowy jest w stanie przenosić płatki czekolady do dwóch naważarek Ishida w celu zapewnienia dodatkowej wydajności, a także nieprzerwanej produkcji w przypadku konserwacji maszyny.
– To bardzo wydajny system, a Ishida zapewniła wyjątkowe szkolenie, aby pomóc naszemu zespołowi jak najlepiej wykorzystać wagi – skomentował Snieguole Kaikaryte, kierownik zmiany operacyjnej.
– Była to duża inwestycja Hotel Chocolat, która zwraca się pod względem wysokich standardów przepustowości i jakości osiąganych przez linię do produkcji płatków czekolady. Zaangażowanie Ishida w projekt było integralną częścią tego sukcesu, pozwalając nam zaoferować naszym globalnym klientom wysokiej jakości czekoladę do picia – potwierdził Simon Wood.
 


www.ishidaeurope.com/pl

Reklama